Dit zijn de nieuwe hypotheekregels van 2024

Het kopen van een huis kan een van de grootste financiële beslissingen in je leven zijn. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op hypotheekgebied. In dit artikel vertellen we je alles over de nieuwe hypotheekregels van 2024, zoals de stijging van de NHG-grens, vrijstellingen voor starters en hogere leennormen voor alleenstaanden.

lussenburg-advies-foto-personeel-john-mathijssen.jpg

John Mathijssen, Adviseur hypotheken

nieuwe-hypotheekregels-2024.jpg

1. NHG-grens stijgt naar € 435.000,-

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt diverse voordelen, zoals een lagere rente. Voor huizenkopers die willen gebruikmaken van de NHG is er goed nieuws. De NHG-grens is in vergelijking met vorig jaar gestegen met € 30.000,-. Dat betekent dat je met NHG een hypotheek kunt afsluiten voor woningen met een maximale aankoopprijs van € 435.000,-. Dat is inclusief eventuele verbouwingskosten.

Wil je de woning verduurzamen? Dan kun je nog meer lenen. Onder de noemer Energie Besparende Voorzieningen (EBV) is de NHG-grens € 461.100,-. Energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie, hoog rendement beglazing en energiezuinige deuren.

2. Wettelijke leennormen

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het aanvragen van een hypotheek zijn de wettelijke leennormen. Deze normen zijn afhankelijk van het energielabel van de woning. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt financieren. Als koper van een energiezuinig huis heb je namelijk lagere energiekosten. Daarom kun je een hogere hypotheek krijgen. Er is wel een voorwaarde: je toetsinkomen moet minimaal € 33.000,- zijn.

Energielabel woning

Extra leenruimte bij aanvraag*

Extra leenruimte treffen EBV

E, F, G

€ 0

€ 20.000

C, D

€ 5.000

€ 15.000

A, B

€ 10.000

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

€ 10.000

A+++

€ 30.000

€ 10.000

A++++

€ 40.000

€ 0

A++++ (met EPG > 10 jaar)

€ 50.000

€ 0

wettelijke-leennormen.jpg

3. Verduurzaming voor een beter energielabel

Wil je de woning verduurzamen voor een beter energielabel? Dan kom je ook in aanmerking voor een hogere hypotheek. Kredietverstrekkers kijken naar het energielabel van de woning bij het bepalen van de leencapaciteit. Ook hier geldt: hoe hoger het label, hoe hoger het bedrag dat je kunt financieren.

Energielabel Bedrag
A++++ (met energieprestatiegarantie van min. 10 jaar) € 0
A++++ € 0
A+++ € 10.000
A++, A+ € 10.000
A, B € 10.000
C, D € 15.000
E, F, G € 20.000
vrijstelling-overdrachtsbelasting.jpg

4. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en wil je een huis kopen? Dan hoef je in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen. Een van de voorwaarden is dat de woning niet duurder mag zijn dan € 510.000,-. Overdrachtsbelasting is de belasting die je als koper moet betalen aan de Belastingdienst.

5. Hogere leennormen voor alleenstaanden

Ook is er goed nieuws voor alleenstaanden die een huis willen kopen. Zij kunnen dit jaar een hogere hypotheek krijgen. Wie minimaal € 28.000,- per jaar verdient, mag € 16.000,- meer lenen.

Wil je nog meer weten of persoonlijk advies van een van onze hypotheekadviseurs? Neem contact op en ontdek samen hoeveel jij kunt lenen. Dan kun je met vertrouwen de stap zetten naar jouw droomhuis of de herfinanciering van je woning.

Contact opnemen

Meer nieuws

op-pad-met-motor-motorverzekering.jpg

Veilig de weg op met de juiste motorverzekering

Met deze heerlijke zonnestralen, is het weer tijd om op pad te gaan met jouw motor en veilige kilometers te maken. Om goed verzekerd de weg op te gaan, geeft collega Cedric tips over het afsluiten ...

tips-om-schade-door-vorst-te-voorkomen.jpg

Flinke vorst

Het jaar is nog jong. Deze week dalen de temperaturen en gaat het flink vriezen. We vinden het belangrijk om onze klanten goed te informeren. Daarom deelt Camilla van der Linden, onze adviseur ver...

lussenburg-financieel-persoonlijk-advies-breda.jpg

Vacature zakelijke binnendienst verzekeringen

Ons enthousiaste team zakelijke verzekeringen is op zoek naar versterking in de binnendienst! Heb je ervaring met zakelijke verzekeringen, bouw je graag mee aan een mooie portefeuille en heb je voo...